Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Παλιά Βέροια6 - Η Βέροια όπως την είδε το 1916 Γάλλος στρατιώτης στον Βαλκανικό πόλεμο

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα παλιές φωτογραφίες της Βέροιας και της γύρω περιοχής .   Γάλλοι στρατιώτες που ήρθαν εδώ με τον Βαλκανικό πόλεμο το 1916 φωτογράφησαν διάφορα μέρη της Βέροιας που μάλλον τους φάνηκαν ενδιαφέροντα. Τις φωτογραφίες συνοδεύουν και κάποια κείμενα που δεν είναι πάντα αρκετά διαφωτιστικά. Έτσι αναγκαστικά  να κάνω κάποιες υποθέσεις που πιθανόν να μην είναι σωστές. Μπορείτε να με διορθώσετε μέσα από σχόλια που μπορείτε να κάνετε ακόμα και ανώνυμα.
 Οι Γάλλοι στρατιώτες λοιπόν από ότι καταλαβαίνω από τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες  που τράβηξαν ήταν στην γραμμή ανεφοδιασμού μεταξύ Βέροιας και Κοζάνης τον Σεπτέμβριος του 1916. Έτσι μάλλον προέκυψαν οι φωτογραφίες που ακολουθούν από το κομβόι φορτηγών στο δρόμο στα βουνά ανάμεσα από Κοζάνη και Βέροια.





Μπαίνοντας στην Βέροια φωτογραφία της πλατείας Ωρολογίου με το παλιό Ρολόι τον πλάτανο δίπλα και δεξιά το κτίριο του μέχρι πρότινος Δικαστηρίου.




Ακολουθούν 3 φωτογραφίες με την γέφυρα του φούρναρη που συνάντησαν στον δρόμο από το Ρολόι προς τον σημερινό συνοικισμό του Προμηθέα. Αριστερά της γέφυρας φαίνονται γυναίκες με τα σταμνιά δίπλα στην πηγή, ενώ δεξιά της γέφυρας γυναίκες που πλένουν τα ρούχα τους στο ποτάμι που μάλλον τότε ήταν καθαρό.




Η επόμενη φωτογραφία μου κάνει την πλατεία Πλατάνων στην κεντρική τότε οδό που και σήμερα ονομάζεται Κεντρική οδός.


Συνεχίζοντας στην Κεντρική και πριν την πλατεία Αγίου Αντωνίου με την χαρακτηριστική θολωτή σκεπή και απέναντι το δένδρο και τα παιδάκια δίπλα να πουλάνε κουλούρια;;;


Ίσως το ίδιο δένδρο να είναι και στην επόμενη φωτογραφία και στο βάθος το Επισκοπείο απέναντι από τον Άγιο Αντώνιο που τον κρύβουν τα μαγαζιά δεξιά και οι εργάτες φαντάροι; να επισκευάζουν τον δρόμο


έχει και άλλα....

1 σχόλιο:

  1. Στήν 6η φώτο, δύο γυναίκες γεμίζουν τά δοχεία τους μέ νερό. Η γέφυρα είναι τού «Φούρναρη», σημερινή «Δήμητρας». Άρα η βρύση είναι τού «Φούρναρη». Είναι η μοναδική φώτο (από όσο γνωρίζω) που δείχνει τόσο καθαρά τή θέση αυτής τής βρύσης. Συγχαρητήρια γιά τήν επιμελημένη σου εργασία.
    Αλέκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή