Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

παλιά Βέροια3 - Γέφυρα του σταυρού

Αυτή είναι η γέφυρα του Σταυρού σήμερα. Την λέμε έτσι γιατί εδώ ρίχνουμε τον σταυρό κάθε χρόνο στα Θεοφάνεια. Δεν ήταν πάντα έτσι. Εχει και αυτή μιά ιστορία και θα μας βοηθήσει σ'αυτό το βιβλίο 'Οι γέφυρες της Βέροιας' που εξέδωσε το 2002 το 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας με επιμέλεια του δάσκαλου Μακαρατζή Γιώργου.




Παλιά την έλεγαν και γέφυρα του Χατζηκάβουρα. Ηταν κτισμένη με πωρόλιθο, είχε δύο τόξα ένα μεγάλο και ένα μικρό και ηταν στρωμένη με καλντερίμι, στηθαίο στα πλάγια και δύο κεφαλόπετρες στην κορυφή της γέφυρας.

. Το 1869 ο Μητροπολίτης Βενέδικτος κεθιέρωσε να γιορτάζονται εδω τα Θεοφάνεια και αυτό γιατί στην Καραχμέτ υπήρχε στενότητα χώρου





Το 1908 τα θεοφάνεια ο άγνωστος φωτογράφος ήρθε πιο κοντά στην γέφυρα και είχε πιο πολύ κόσμο όπως διαπιστώνουμε απο την προηγούμενη φωτογραφία




Να και τα θεοφάνεια μιας άλλης χρονιάς ίσως γύρω στο191.. μιας και οι ενδυμασίες παραπέμπουν σε Βαλκανικούς πολέμους




Αμέσως μετά την γέφυρα αριστερά υπήρχε αυτός ο υδρόμυλος που λεγόταν Μουαρίφ όπως και ολή η γύρω περιοχή απο το Τούρκικο 'μουαρίφ' που σημαίνει γνώριμος. Θυμάμαι υδρόμυλο εκει της οικογενείας Ντουφόπουλου.
Υπήρχε και εξοχικό κέντρο με όνομα 'Μουαρίφ' που πιθανόν να είναι αυτό που φαίνεται πάνω απο την γέφυρα
 

Η πλημμύρα του 1935 κατέστρεψε τις περισσότερες γέφυρες της Βέροιας όπως και αυτή του Σταυρού. Στην θέση της πέτρινης τοποθετήθηκε προσωρινά η ξύλινη που βλέπετε για να αποκατασταθεί η επικοινωνία της Βέροιας με Καρσί Μαχαλά, Ματζίρικα, Παναγία Δοβρά, Κωστοχώρι, Φυτειά, Νάουσα...




Η ξύλινη αντικαταστάθηκε την δεκαετία του 1970 με την σημερινή τσιμεντένια γέφυρα.

Εθιμα των θεοφανείων ήταν να απελευθερώνουν περιστέρια, να ρίχνουν πορτοκάλια στο ποτάμι και να μπαίνουν έφιπποι στο ποτάμι όπως βλέπουμε και σήμερα.

1 σχόλιο:

  1. Kαλησπεέρα σας! Είμαι ένας εκ των διαχειριστών της σελίδας www.petrinagefiria.com και θα ηθελα να ρωτήσω αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις φωτογραφίεας για να παρουσιάσουμε το γεφύρι του Σταυρού στην σελίδα μας. Αν θέλετε στείλτε μου ενα e-mail στο alexislooney@yahoo.gr ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή