Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

2014 συμμαθητές στη Χάβρα και Παλια Μητρόπολη

Δύο δραστήριες (τώρα τελευταία) συμμαθήτριες η Ελλη και η Νίτσα είχαν μια πρωτότυπη ιδέα. Να συναντηθούμε οι συμμαθητές  (απόφοιτοι από τα Γυμνάσια αρρένων και θηλέων του 1972) για να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας την Βέροια. Την Κυριακή 19-10-2014 λοιπόν συναντηθήκαμε περίπου 40 συμμαθητές, συμμαθήτριες και μερικοί παρατηρητές. Τόπος συνάντησης η Χάβρα ή καλύτερα η Εβραϊκή Συναγωγή.


Μας καλωσόρισε η καθηγήτρια  του παλιού Γυμνάσιου Θηλέων κ. Αλκμήνη Γαλανοπούλου-Μπεμπέτσου.


Η ξεναγός Εύη Μέσκα μας ανέφερε τα κύρια σημεία της ιστορίας της Βέροιας και επικεντρώθηκε περισσότερο στην ιστορία της  Εβραϊκής Συναγωγής.


Διαπιστώσαμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το εκπληκτικό εσωτερικό της.

Δεν αναφέρομαι στο έμψυχο υλικό .... Πάνω δεξιά γυναικωνίτης,

Στο βάθος δεξιά πίσω από την κουρτίνα σε εσοχή κρυφή μάλλον τότε υπήρχαν τα ιερά βιβλία της συναγωγής

Δεν ξέρω και εγώ τι θα γινόταν αν δεν το κρατούσε με κίνδυνο της ζωής του ο Γιώργος

Λεπτομέρεια οροφής με εσοχή διατηρημένη όπως ήταν τότε

Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Βυζαντινό ναό της Παλιάς Μητρόπολης της Βέροιας.



Εκεί ο συμμαθητής μας Αλέξανδρος Τρομπούκης μας ανέφερε την ιστορία του ναού αυτού.


 Είδαμε τις αγιογραφίες που εμφανίστηκαν μετά την αποκατάσταση στους τοίχους του ναού που επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε σαν τζαμί με το όνομα Χουνκιάρ τζαμί  που στα Τούρκικα σημαίνει το τζαμί της νίκης




Είδαμε τα θεμέλια του νότιου κλίτους που είχε καταπέσει και πρόσφατη ανασκαφή ανέδειξε.




Καθώς και κάποια άλλα προϊόντα ανασκαφής.



Ακολούθησε μια μικρή βόλτα σε σοκάκια της παλιάς Βέροιας

Ένας παρατηρητής με άποψη ο Γεράσιμος που ανέφερε ότι η λέξη Μπαρμπούτα μάλλον προέρχεται από το Λατινικό barbouto (αν θυμάμαι καλά) που σημαίνει  ξύλινα βαρέλια  κρασιού που μάλλον χρησιμοποιούσαν τότε για να περάσουν το ποτάμι.

και καταλήξαμε στην είσοδο της Εβραϊκής συνοικίας της Βέροιας από την μεριά της Μπαρμπούτας με τα ονομαστά  αρχοντικά



Το κτήριο Αναστασίου (ανήκε στο ραββίνο της εποχής. Κτίστηκε το 1882, όπως μαρτυρά η επιγραφή στην κορυφή του. Στεγάζει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Νομού Ημαθίας.)


αρχοντικό Μπέκα (Κτισμένο το 1859, ανήκε σε έναν πλούσιο έμπορο.  Σήμερα είναι δημοτική ιδιοκτησία, και στεγάζει το Διεθνές Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής.)



Κτήριο «Ολγάνου». Κτίστηκε το 1872. Εδώ έμενε η οικογένεια ενός Εβραίου αρχιερέα που ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή του ιερού κριαριού. Ανήκει στο Δήμο Βέροιας και στεγάζει το «Αίθριο Πολιτισμού Ολγανος»

Αριστερά Ολγανου δεξιά κτήριο Αναστασίου


Αριστερά Ολγανου δεξιά αρχοντικό Μπέκα
Πολλές συμμαθήτριες και συμμαθητές ενώ  παρευρέθηκαν στην συνάντηση δεν φάνηκαν στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν. Έτσι με την βοηθεια του συμμαθητή Τσιλογιαννη αναρτούμε και συμπλήρωμα







Σάββατο 12 Απριλίου 2014

1973 εκδήλωση Συλλόγου Φοιτητών Βέροιας με Νταλάρα και Αλεξίου

Μια από τις μικρές-μεγάλες ιστορίες,  που συνθέτουν την μεγάλη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ. (Αφηγημένη από τον γείτονα μου Νίκο,  έναν από τους πρωταγωνιστές του Συλλόγου Φοιτητών της εποχής εκείνης).
Ο Σύλλογος Φοιτητών Βεροίας, την εποχή της χούντας (1967-1974) ήταν ο μοναδικός φοιτητικός σύλλογος σε όλη την Ελλάδα, που κατά την διάρκεια ολόκληρης της επταετίας είχε εκλεγμένες διοικήσεις, και όχι δοτές όπως συνέβαινε σε όλους τους άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας.
Έτσι στα πλαίσια της πλούσιας δραστηριότητας του τότε, κάλεσε στο φοιτητικό χορό που θα γινόταν το Πάσχα του 1973, στο κέντρο της Εληάς στην ομώνυμη πλατεία, να τραγουδήσουν, τον Γιώργο Νταλάρα (παιδί 24 χρονών τότε) και την Χαρούλα Αλεξίου ( μικρό κορίτσι, στα πρώτα της βήματα). Ο Νταλάρας αποδέχθηκε την πρόσκληση θέτοντας έναν και μοναδικό όρο" να μην καλεστεί στην εκδήλωση από τον φοιτητικό σύλλογο κανένας επίσημος της χούντας" η δε συμμετοχή του, προσφορά στον σύλλογο, θα ήταν αφιλοκερδής.
Πράγματι έτσι και έγινε. Η Βέροια τότε έζησε μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις της εποχής εκείνης, όσοι δε παραβρέθηκαν εξιστορούσαν για χρόνια αυτήν τους την εμπειρία.
 Την επόμενη ημέρα του χορού που οι φοιτητές πήγαν  στο ξενοδοχείο "ΠΟΛΥΤΙΜΗ'( όπου κατέλυσαν τραγουδιστές και μουσικοί), να πληρώσουν το ξενοδοχείο και τους μουσικούς, τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ο Γιώργος Νταλάρας ( που η συμμετοχή του στην εκδήλωση ήταν αφιλοκερδής) είχε ήδη πληρώσει και το ξενοδοχείο με δικά του χρήματα και είχαν αναχωρήσει για την Αθήνα.


 Το κτίριο που στεγάζονταν ο Σύλλογος Φοιτητών,  βρισκόταν  επί της οδού Βικέλα όπου σήμερα είναι το κτίριο Κάππου του Δήμου δίπλα από το κτίριο του ΟΤΕ.


 Οι φοιτητές προσκαλούν τους τραγουδιστές στον σύλλογο τους


 Η εκδήλωση έγινε στην Εληά. Στο μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.





παλιά φωτογραφία με σημάδια του χρόνου και τα γκαρσόνια της Εληάς σε πρώτο πλάνο


Από κοντά και η Χάρις Αλεξίου ανερχόμενο αστέρι τότε.


Ακολουθούν φωτογραφίες φοιτητών  εποχής (σε ταβέρνες συνήθως) όχι όμως απο την ημέρα της εκδήλωσης


σε ταβέρνα στο Τσερμένι

Πρωτομαγιά στο Κουστοχώρι κάτω απο την Πέτρα


Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Παλιά Βέροια6 - Η Βέροια όπως την είδε το 1916 Γάλλος στρατιώτης στον Βαλκανικό πόλεμο. μέρος 2ο

Είναι ενδιαφέρον να προσπαθείς να καταλάβεις πως ήταν η πόλη και η ζωή των κατοίκων της σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Και αυτό με την βοήθεια της φαντασίας και το υλικό που σου παρέχουν οι παλιές φωτογραφίες. Πως ήταν λοιπόν το 1916 η Βέροια και η γύρω περιοχή. Πως άραγε έπλεναν τότε τα ρούχα τους στην οι τότε Βεριώτισσες στην Μπαρμπούτα μάλλον φαίνεται στη επόμενη φωτογραφία

ορίστε και ξήρανση των κρεμμυδιών


Πως ήταν κάποια πηγάδια που χρησιμοποίησαν οι ξένοι φαντάροι σε κάποιο χωριό της περιοχής μας. Ο ένας φαντάρος τρομπάρει την τουλούμπα πολυτελείας και οι άλλοι περιμένουν να γεμίσουν τους τενεκέδες

πως γινόταν η μεταφορά των βαρελιών με κρασιά στα κάρα ή αμάξια των Ρώσων στρατιωτών όπως αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει την παρακάτω φωτογραφία


πως ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βέροιας. Κάρα με άλογα αλλά και με βόδια

  


Μια ομάδα Ρώσων, Αλβανών και Γάλλων στρατιωτών στην Βέροια αλλά σε ποιο σημείο της άραγε;


Ρώσσοι στρατιώτες που εργάζονται στην συντήρηση του οδικού δικτύου που χρησιμοποιούσαν σαν γραμμή ανεφοδιασμού μεταξύ Βέροιας και Κοζάνης


Ασθενοφόρο που περιμένει βοήθεια και κομβόι φορτηγών μάλλον στο παλιό ισιάδι πριν την Κοζάνη


Υπήρχε κάποιο χωριό που τότε ονομάζονταν Κορυφές ενώ παλιότερα Gola. Συην κορυφή της Κορυφής μοναστήρι.  


Στην ίδια περιοχή κάρο με άλογα, μουλάρι φορτωμένο με δοχεία δίπλα σε τουλούμπα.


Η Μπαρμπούτα πρέπει να ήταν αξιοθέατο της Βέροιας διαχρονικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που την φωτογράφησαν και πάλι στο σημείο μάλιστα που είναι το γεφυράκι (ξύλινο τότε) που οδηγεί στην κάτω είσοδο την Εβραϊκής συνοικίας


Το Τούρκικο νεκροταφείο που ήταν πιο πάνω από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και δίπλα από το ποταμάκι με τις λεύκες που φαίνονται στην φωτογραφία. Η περιοχή με την έλευση των προσφύγων κατοικήθηκε από αυτούς. Προσφυγόπουλα αναφέρουν ότι εύρησκαν μπάλες πέτρινες ή μαρμάρινες μάλλον απομεινάρια από το Τούρκικο νεκροταφείο σύμφωνα με έθιμο των Τούρκων


Άραγε ποιος θα μας πει τώρα πια σε ποια σημεία της Βέροιας είναι τραβηγμένες οι παρακάτω φωτογραφίες