και για την ιστορία γι'αυτήν την απεργία πρόκειται
Η μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων στο «Μαδέμ Λάκο»
Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης η εργατική τάξη δίνει μεγάλους, μαζικούς και πολλές φορές πολυήμερους, ακόμα και πολύμηνους, απεργιακούς αγώνες. Βασικά αιτήματα αποτελούν η αύξηση των μισθών, συνδικαλιστικές ελευθερίες, αποτροπή απολύσεων, καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η απεργία του «Μαδέμ Λάκο», όπως επικράτησε να λέγεται, κράτησε πάνω από 80 μέρες.
Η απεργία του «Μαδέμ Λάκο» ξέσπασε στις 16 Γενάρη 1975 με ομόφωνη απόφαση που είχε παρθεί στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις 20 Δεκέμβρη 1974. Η συμμετοχή των 500 μεταλλωρύχων ήταν καθολική. Τη βδομάδα πριν από την έναρξη του απεργιακού αγώνα, είχαν προηγηθεί μία 24ωρη και μία 48ωρη προειδοποιητική απεργία.
Την τρίτη μέρα της απεργίας δύο φορτηγά πλοία που περίμεναν στο λιμάνι του Στρατωνίου να φορτώσουν μετάλλευμα, αναγκάστηκαν να φύγουν άδεια ενώ την έκτη μέρα έγιναν οι πρώτες συζητήσεις στην επιχείρηση για την κήρυξη λοκ-άουτ.
Στις 23 Γενάρη η ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους μεταλλωρύχους. Ενώ η απεργία βρισκόταν στην 8η μέρα, η κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή για να εξετάσει τις συνθήκες δουλειάς στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.
Εληξε νικηφόρα μετά από 82 μέρες .
Στην Εφημερίδα Βέροια στο φύλλο της 26-4-2015 στην στήλη η Βέροια θυμάται αναφέρει
ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ Σάββατο 19-4-1975
ενω στην Εφημερίδα Βέροια στο φύλλο της 16-9-2015 στην στήλη η Βέροια θυμάται αναφέρει
ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ Σάββατο 13-9-1975
Το πλημμελιοδικείο της Βέροιας αθώωσε τα μάλη του ΔΣ του συλλόγου Φοιτητών Βέροιας που κατηγορήθηκαν για την διενέργεια παράνομου εράνου. Οι φοιτητές ήταν Θωμάς Λιόλιος, Δημοσθένης Μαζαράκης, Αναστάσιος Τόλιος, Δήμητρα Μανάβη, Ηλίας Ορφανίδης, Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, Μάρκος Κατσάνος, Γιάννης Χασιώτης, Γιώργος Γκίλιας, Παύλος Πετρομελίδης, Κώστας Ζώκος και Νίκος Μπέκης. Συνήγοροι υπεράσπισης παρέστησαν οι δικηγόροι Αχιλλέας Γκούτας και Πυθαγόρας Ιερόπουλος.